Menu left

Den bedste selvudvikling er gratis

Carsten Graff

 

Efter at jeg i mange år havde holdt kurser i selvudvikling slog det mig en dag som interessant at jeg aldrig selv har haft lyst til at gå på kursus eller at læse bøger for at lære noget om selvudvikling. Paradoksalt nok har jeg en del modstand imod selvudviklingskurser fordi den slags kurser ofte skaber et afhængighedsforhold hvor læreren bygger sin identitet på at være ekspert og eleven gradvist mister troen på at han eller hun kan udvikle sig på egen hånd. Selvudvikling er (som ordet siger) at udvikle sin evne til at udvikle sig selv og dermed skal man være ualmindelig forsigtig hvis man begynder at bygge sin udvikling på andres ideer og tanker.

Idag laver jeg derfor primært selvudviklingskurser for mig selv. Ikke alene er de kurser jeg selv laver helt gratis, men de er også meget mere effektive. Når jeg deltager på mine egne kurser finder jeg, i rigeligt mål, inspiration i min dagligdag, mine op- og nedture, mine udsving og min angst og glæde. Mine lærere er de mennesker jeg er tæt på og føler mig tiltrukket eller frastødt af. Ved at være eksperimenterende i min tilgang til andre mennesker kan jeg udvide mit indre rum og hele tiden lære nyt. Skal man udvikles må man turde begive sig maksimalt ind i sit eget liv - opsøge sin ensomhed, komme dybt i de mørkeste følelser og være tæt på mennesker der vækker noget vigtigt. Min udvikling kommer på den måde til at handle om at sætte de rette grænser, øge min ærlighed over for mig selv, turde fastholde de mennesker der giver mig noget og turde slippe alt det som føles trygt, men i virkeligheden ikke flyttede mig.

 

For mig at se er selvudviklingskurser ofte noget man tilmelder sig når man ikke tør udvikling. Mange mennesker er på flugt fra dem selv eller forsøger at gemme sig med en gruppe ligesindede for at finde den kortvarige euforiske følelse der opstår når man i nogle timer eller dage kan slippe ansvaret for sit liv. Sagen er dog at problemer og ubalancer er som ukrudt og dermed går de ikke væk ved at man forsøger at vende dem ryggen. Så snart man vender tilbage fra sit tilflugtssted står de klar ved hoveddøren og jo længere tid man har været væk desto større er de blevet.


Selvudvikling er altså noget der først begynder den dag man er klar til at tage 100% ansvar for sin skæbne og ikke længere drømmer om et paradis, en hånd fra oven, nirvana, en million, et liv efter døden, en guru, et bedre liv eller den kæreste der skal få alle problemerne til at forsvinde. Ønsker man at udvikles er det en dårlig ide at afsætte tid til udvikling om 3 uger i en travl kalender. Er man åben er der tale om noget som sker lige nu – sker imens man laver mad, sover, går ture, er sammen med de nærmeste eller når man skriver, elsker, hader, tænker, tegner, føler eller trækker vejret.


Carsten Graff

 

Del på Facebook